Kundak | Konular | Kitaplar

Sahurda Ne Yemeli


Yaz sıcaklarının yoğun olduğu Temmuz ayına gelen Ramazan ayında beslenme de çok öenmli..Oruç tutarken nasıl beslenmeli sahurda neler yemeliyiz ki , vücudumuz sağlıklı ve zinde olabilsin

Ramazanda beslenme, sahur ve iftarda sıvı dengesinin korunması önemlidir. Oruç tutan kişilerin yaşadığı sıvı kaybı, komposto, meyve suyu ve hoşaf gibi içecekler aracılığıyla giderilebilir. Ramazanda, dengeli bir beslenme diyeti oluşturulmalı ve bu diyet içerisinde yer alan yiyeceklerin, 2 saatlik bir dilim içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.

Ramazanda sahurda ne yenir?

*Sahur, ramazanın en önemli parçasıdır. Bu nedenle kişinin daha sağlıklı ve verimli bir gün geçirebilmesi için sahuru atlamaması gerekir.

*Sahurda diğer öğünlere göre daha hafif ve daha çok tok tutan, kan şekerini daha yavaş yükselten besinler tercih edilmelidir. Bu besinler arasında et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerin yanı sıra sebzeli börekler ve meyve yenilmelidir. Sahurda ne yenir veya sahurda ne yemeli sorusuna verilebilecek en güzel yanıt protein bakımından zengin olan yiyeceklerin tercih edilmesi olacaktır.

Bu nedenle süt ve süt ürünleri, yumurta, kuru baklagillerin sahurda yenilmesinin midemizin tok tutulmasında büyük faydaları vardır. Ayrıca açlık hissinin daha geç uyanmasını sağlamaktadırlar. Yumurta haftada 2-3 kez yenilebilir. 1 bardak süt içilebilir.

Sahuru kahvaltı gibi düşünerek protein için süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi protein kaynağı olan besinler yenilebilir. Bunun yanında karbonhidrat için tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, makarna, patates (haşlanmış), bulgur pilavı gibi karbonhidrat içeren besinler alınmalıdır. Domates, salatalık, biber gibi sebzelerde mutlaka yenilmelidir.

Bir miktar mevsim meyvelerinden de tüketmek gerekir. Bu dönemde daha çok kavun, karpuz, üzüm, şeftali gibi suyu vücuda yavaş veren, emilimi yavaş olan, vücudun depolayacağı su ihtiyacını sağlayacak meyveler tüketilmelidir. Bu meyveler, sahurdan iftara kadar vücut için gerekli olan su ve elektroliz ihtiyacını karşılayacaktır. Bu sayede böbrekler korunur ve sıvı ihtiyacı gün boyu karşılanır. Bunun yanında, mineral ihtiyacı da maden suyu ile sağlanabilir. Vücudun kitlesine göre bir veya iki şişe maden suyu vücut için gerekli minerali karşılar.

*SAHURDA YETERİNCE SU MUTLAKA İÇİLMELİ

*Sahurda kesinlikle aşırı tuzlu yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Bu gibi yiyecekler kişinin gün içerisinde daha çabuk acıkmasına ve susuzluğunun artmasına neden olacaktır. Zeytinde tuz içerdiğinden 5-6 adet yenilebilir. Çok aşırıya kaçmamak gerekir.

*Suyun yerini hiçbir şey tutmuyor. Çay idrar söktürücü olduğundan fazla içmek sıvı kaybına neden olacaktır. Yeterli miktarda sıvı almak gerekir. İftardan sahura kadar olan zaman diliminde ve sahur süresince yeterli miktarda su içiniz.

*Mideyi uyaran aşırı baharatlı yiyecekler kişinin zor bir gün geçirmesine neden olacaktır.

*Yağlı yiyecekler ve ağır tatlılar yemekten de kaçınmak gerekir.