Kundak | Konular | Kitaplar

Yeni Havaalanı İhalesini Kİm Kazandı

Haberi Dinle

Yorum Yap
Editöre e-posta
Yazıyı Gönder
Çıktı Al

Dev ihalede kıyasıya rekabet

yeni haber
Giriş Saati: 03.05.2013 10:27
Güncelleme : 03.05.2013 19:47

İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı ihalesinin açık artırmasında 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi, 22 milyar 152 milyon avro ile Limak İnş. San. ve Tic. AŞ/Kolin İnş. Tur. San. ve Tic. AŞ/Cengiz İnş. San. ve Tic. AŞ/Mapa İnş. ve Tic. AŞ/Kalyon İnş. San. ve Tic. AŞ Ortak Girişim Grubu verdi.
"BÜYÜYEN TÜRKİYE'YE GÜVENDİK"
İhaleyi kazanan grup adına Nihat Özdemir, "3. havalimanı etap etap yapılacak. Şartnameye göre ödeme 25 yıla bölünerek KDV ilavesiyle birlikte eşit taksitlerle ödenecek. Ortak giriş grubu ihaleye girerken finansman modellerini hallederek geldi, zorluk yaşayacağımızı zannetmiyorum. Büyüyen bir Türkiye ve büyüyen bir İstanbul var. Bu parayı büyüyen Türkiye'ye güvenerek vardik. En geç bir yıl içinde ilk kazmayı vuracağız" dedi.

İHALEDEN SATIR BAŞLARI
3. havalimanı için düzenlenen Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesine katılacak dört grup TAV, IC-Fraport, Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon ve Makyol'un teklif zarfları salona geldi. Açık artırmaya geçildi.

İlk teklifler şu şekilde:

IC İçtaş-Fraport 20 milyar euro+KDV
TAV 9 milyar euro+KDV
Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon OGG 12 milyar 682 milyon euro+KDV
Makyol 4 milyar euro+KDV

Makyol ihaleden çekildi.

İhalede 20 milyar 380 milyon euro geçildi.

20 milyar 570 milyon euro aşıldı.

21 milyar 50 milyon euro da geçildi. TAV mola aldı.

21 milyar 211 milyon dolar geçildi.

21 milyar 600 milyon dolar geçildi.

22 milyar euroya ulaşıldı. TAV bir kez daha mola aldı.

22 milyar 110 milyon euro geçildi. TAV ihaleden çekildi.

22 milyar 130 milyon euroya ulaşıldı. IC İçtaş-Fraport mola aldı.

22 milyar 152 milyon euroluk teklifin ardından IC İçtaş-Fraport çekildi.

İhale Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon OGG'nin oldu.

YILDIRIM: "ALLAH GÜÇ KUVVET VERSİN"
İhalenin ardından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Dünyanın en büyük havalimanları arasında yerini alacak. Bu ihalede, uzun ve zahmetli bir hazırlık yapan bütün gruplara teşekkür ediyorum. Bu yarıştır, birisi kazanacaktı. Adil, şeffaf, güzel bir yarış oldu. 22 milyar 152 milyon euro+KDV. KDV'si ile birlikte 30 milyar euroyu geçiyor. Yaklaşık 75 milyar lira gibi bir parayı ifade ediyor. Allah güç kuvvet versin. 3. havalimanı Türkiye'nin gelecek 80 yılına hitap edecek. Nükleer santralin bedeli de 15 milyar euro" dedi.

"İNŞALLAH 2018'İN SONLARINA DOĞRU BİTİREREK HİZMETE AÇACAĞIZ"
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı konusunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşe Bakanı Binali Yıldırım ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nün çok acele ettiklerini belirterek, "Tahmin ediyorum en geç 1 yıl içinde kazmayı vurmayı hedefliyoruz" dedi.

Özdemir, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinde en yüksek teklifi veren Limak/Cengiz/Kolin/Ma-pa/Kalyon/ Ortak Girişim Grubu adına yaptığı konuşmada, ihalenin, şeffaf, açık ve hiçbir noktada kötü bir düşünceye meydan vermeden sonuçlandırıldığını dile getirdi.

İhaleye 4 teklif zarfı sunulduğunu anımsatan Özdemir, şunları kaydetti:

"Cengiz/Kolin/Ma-pa/Kalyon/Limak'ın meydana getirdiği ortak girişim grubu, rekor sayılabilecek bir kira ile ihaleyi kazanmış bulunmaktayız. Türkiyemiz büyüyor, İstanbul çok daha büyüyor. Hepinizin bildiği gibi İstanbul'da şu anda iki tane havalimanı olmasına rağmen istiap hadleri son noktaya kadar gelmiş durumdadır. İnşallah 2018'in sonlarına doğru bu yeni İstanbulumuz'un üçüncü havalimanını da bitirerek hizmete açacağız. Büyük bir proje, zor bir proje ama bizler 5 ortak, Türkiye'nin çok önemli büyük projelerini kısa zamanda ve başarı ile yapan müteahhit arkadaşlarımızın bir araya getirdiği bir ortak girişim grubuyuz. 25 yıl için 22 milyar 152 milyon avro artı KDV kira vererek ihaleyi kazandık ve toplam olarak 10 milyar 247 milyon avroluk da yatırım yapacağız."

İhalenin etap etap yapılacağını bildiren Özdemir, ihtiyaca göre etapların inşa edileceğini ve bittikçe de etapların yolcu hizmetine açılacağını söyledi.

"İHALEYİ ALAN DA KAYBEDEN DE MUTLU OLDU"
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Özdemir, bir basın mensubunun, kira bedelinin ödeme takvimini sorması üzerine, "Şartnameye baktığımız zaman 22 milyar 152 milyon avro 25 yıla bölünerek eşit olarak ödenecek. Tabii her taksite de ayrıca KDV ilave edilerek ödenecektir" dedi.

Finansman modelinin sorulması üzerine Özdemir, finansmanın modelinin ihale şartnamesinde yer aldığını anımsatarak, bu işe en az yüzde 20 öz sermayenin yatırılması gerektiğini söyledi. Çalışmalarının bu yönde olduğunu dile getiren Özdemir, "Finansmanı halledeceğiz" diye konuştu.

Küresel risklerin devam ettiği hatırlatılarak, bu nedenle kaynak bulmada endişe taşıyıp taşımadıkları yönündeki soruyu yanıtlarken de Özdemir, ihaleye girerken ortak girişim grubunun finansman modelleri üzerinde çalıştıklarını ve finansman modellerinin de kaynak sorununu halledeceklerini söyledi. Finansman kaynağı konusunda herhangi bir zorluk çekeceklerine inanmadığını dile getiren Özdemir, "Büyüyen bir Türkiyemiz var. Bunun yanında çok daha hızlı büyüyen İstanbulumuz var. Biz, büyüyen ve gelişen Türkiye'ye güveniyoruz. Bu yapacağımız yatırım ve kira miktarı ileride büyüyen Türkiye'ye güvenerek verdiğimiz rakamlardır" ifadelerini kullandı.

Özdemir, "Dış finansmana ne zaman ihtiyaç duyacağınızı düşünüyorsunuz?" sorusuna karşılık da projenin finansmanı sağlarken hem Türkiye'nin iç pazarına hem de dışarıya bakacaklarını, en ekonomik şartları veren finansman modelini seçeceklerini kaydetti.

Nihat Özdemir, "Hepimizin içine sinecek bir ihale modeli geliştirerek ihale yapılmış bulunmaktadır. Herkes bu salondan çıkarken, ihaleyi alan da kaybeden de mutlu oldu. Bu, ihalenin en büyük özelliğidir. Bütün bunlara katkı yapan herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

"İSMİNİ TC YETKİLİLERİ VERECEK"
Havalimanının isminin ne olacağı sorusuna Özdemir, havalimanının Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin malı olduğunu, bu nedenle havalimanının isminin, Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri tarafından verileceğini, kendilerinin, verilecek ismi taşımakla yükümlü olduklarını ifade etti.

İhalede ilk teklif ettikleri rakamın, son verdikleri teklifin yaklaşık iki kat olduğunun hatırlatılması üzerine Özdemir, bunun bir ihale taktiği olduğunu söyledi. İhale için geliştirdikleri bu taktik ve sistem gereği bu fiyatları verdiklerini anlatan Özdemir, "Sonra açık arttırmaya geçerek ihaleyi sonlandırıp başarıya ulaştık" dedi.

Havalimanı inşaatında ilk kazmanın ne zaman vurulacağı sorusuna Özdemir, şartnameye göre, kesin projenin hazırlanması, kamulaştırmalar, izinler ve finansman modelinin tespit edilmesi ve getirilmesi için belli bir süreye ihtiyaçları olduğunu bildirdi. Özdemir, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşe Bakanımız ve DHMİ Genel Müdürlüğü çok acele ediyorlar, tahmin ediyorum en geç 1 yıl içinde kazmayı vurmayı hedefliyoruz" dedi.

"ÇEVREYE SAYGILI BİR HAVALİMANI OLACAK"
CHP'nin ÇED raporlarına dayandırılarak ihalenin meşru olmadığına dair iddialarının anımsatılması ve ağaç kesimi yapılmasına ilişkin soruya Özdemir, burada inşaata yasal izinleri alarak başlayacaklarını kaydetti. Özdemir, "ÇED gerekliyse ÇED'ini, orman idaresinin izni gerekliyse onu, ama hepinizin bilmesi lazım gelen bir nokta şudur, bu havalimanımız, çevreye saygılı, çevreye en az zarar verecek bir havalimanı olacaktır. Bunu burada açıkça ifade etmek isterim" diye konuştu.

Toplam kaç ağacın kesileceğinin sorulması üzerine Özdemir, kesin projeler ortaya çıktıktan sonra bu rakamın paylaşılacağını belirtti.

17 FİRMA ŞARTNAME ALMIŞTI
Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri'nde yapılan ihale için ikisi yabancı 17 firma şartname aldı. Yatırım büyüklüğünün 9 milyar Euro seviyesinde olması bekleniyor. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilecek ihalede IC İçtaş İnşaat San. ve Tic. AŞ/Fraport Ag Frankfurt Airport Services Worldwide Ortak Girişim Grubu, TAV Havalimanları Holding AŞ, Limak İnş. San. ve Tic. AŞ/Kolin İnş. Tur. San. ve Tic. AŞ/Cengiz İnş. San. ve Tic. AŞ/Mapa İnş. ve Tic. AŞ/Kalyon İnş. San. ve Tic. AŞ Ortak Girişim Grubu ve Makyol İnş. San. Tur. ve Tic. AŞ teklif zarfı sundu..

Projede, işletme ve yapım süreleri değil, idareye belirli bir işletme süresinde ödenecek kira yarıştırılacak. İşin başında işletme süresi 25 yıl olarak sabitlenecek.

Üçüncü havalimanı, İstanbul'un Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşim yerleri arasında, Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 77 milyon metrekare büyüklüğündeki bir alana yapılacak.

DHMİ GENEL MÜDÜRÜ ORHAN BİRDAL
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, İstanbul'a yapılacak 3. havalimanının Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar Köyü arasında Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 76,5 milyon metrekare büyüklüğündeki alana yapılacağını bildirdi.

İstanbul'a inşa edilecek 3. havalimanı ihalesinin gerçekleştirildiği Esenboğa Havalimanı Simülatör Eğitim Merkezi'nde açıklamada bulunan Birdal, İstanbul'un Avrupa yakasında yer alan ve Türkiye'nin en büyük havalimanı konumunda bulunan Atatürk Havalimanı'nın 1953 yılından beri, 60 yıldır Türkiye ve dünya havacılığına hizmet verdiğini söyledi.

Türk sivil havacılık sektörünün son yıllarda niceliksel ve niteliksel anlamda büyük bir hızla geliştiğini belirten Birdal, İstanbul Atatürk Havalimanı'nın dünyanın ve Avrupa'nın önde gelen havalimanlarından ve transfer noktalarından biri haline geldiğini anlattı.

Atatürk Havalimanı'nın içinde ve çevresinde yaşanan hızlı yoğunlaşmanın, havalimanının büyümesi önünde engel oluşturduğuna dikkati çeken Birdal, Atatürk Havalimanı'ndaki hızlı gelişimin alt yapının geliştirilmesini de beraberinde getirdiğini ancak şehir içinde kalan havalimanının hareket alanını genişletmeyi güç hale getirdiğini söyledi.

Çevredeki yapılaşmanın genişlemeye imkan vermediğini, hava trafiği açısından kapasite artışına engel teşkil ettiğini bildiren Birdal, kapasite sıkışlığı nedeniyle havalimanını kullanan uçakların yerde ve havadaki zaman kaybının gelir kaybına yol açarken, hizmet kalitesini olumsuz etkilediğini anlattı.

İstanbul'un gerçek havacılık potansiyelini ortaya çıkarmak ve kapasite problemine karşı uzun vadeli bir çözüm ortaya koyabilmek için, İstanbul'a yeni bir havalimanının gerekli olduğu sonucuna varıldığını bildiren Birdal, şöyle konuştu:

"İstanbul Yeni Havalimanı Projesi, tarih boyunca medeniyetlere, kültürlere ev sahipliği yapmış İstanbul'u, gelecekte önemli bir turizm ve finans merkezi yapmak hedefine büyük ölçüde katkı sağlayacak. Bu hedefin gerçekleştirilmesi için adeta bir lokomotif görevi görecektir."

Yeni havalimanının, İstanbul'un Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar Köyü arasında Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 76,5 milyon metrekare büyüklüğündeki alana yapılacağını kaydeden Birdal, "Bu alan, bölgenin ekolojik dengesi, rüzgar verileri ve doğal/yapay mania durum tespitleri yapılarak belirlenmiştir" diye konuştu.

Yeni havalimanının en göze çarpan özelliklerinden birinin yüksek düzeydeki uçak ve yolcu trafiğini kaldıracak, uzun yıllar Türkiye'nin havacılık hizmetlerine yeterince cevap verecek bir tasarımla gerçekleşecek olması olduğunu dile getiren Birdal, "Türkiye'nin iç ve dış hatlarda havacılıktaki büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayacak, teşvik edecek olmasının yanı sıra Batı Avrupa ile Uzak Doğu arasında da önemli bir transfer merkezi haline gelecek. Yatırımın ihale modeli, kamu özel sektör işbirliği projelerinin ülkemizde büyük başarı ve deneyim elde etmesi nedeniyle en yaygın olarak kullanılan model olan YİD modelidir."