Kundak | Konular | Kitaplar

Hırsızlara Elektronik Kelepçe ve Haciz Uygulanacak


Tükiyede de her gün birlerce hırsızlık olayı yaşanıyor..kimi faili meçhul olarak kalıyor kimi suçlular tespit edilsede yakalanamıyor ..en acısı yakalansada serbest kalıyor ve elini kolunu sallayarak yeni hırsızlık için koşuyor...Yeni anayasa çalışmaları kapsamında hırsızlık suçları ve cezaları yeniden düzenleiyor..Bu durumda hırsızlar artık çaldıgı malı geri ödemek zorunda kalacak..Hırsızları caydıracak yeni bir yasa teklifi hazırlandı. Buna göre hırsız, çaldığı eşyanın parasını verecek ya da evine haciz gidecek. Cezalar ise iki kat artırılacak
AK Parti İstanbul Milletvekilleri Mehmet Doğan Kubat ve Bülent Turan hırsızları caydıracak yeni bir yasa teklifi hazırladı. Buna göre hırsız çaldığı eşyanın parasını verecek, evine icra gidecek, elektronik kelepçe takılacak ceza iki kat artacak. Düzenlemenin ayrıntıları şöyle:
HIRSIZA HACİZ: TCK'nın 141. maddesine yapılan ekle hırsızlara, çaldığı eşyayı ve verdiği zararı tazmin zorunluluğu getiriliyor. Hırsızlar çaldığı malın ve verdiği zararın değerini, mal sahibine ödeyecek. Ödeyemezse evni haciz gelecek ve eşyaları satılıp, mağdur parası ödenecek. Hırsızlık yapan şahıs 18 yaşın altındaysa bu tazminattan ailesi sorumlu tutulacak. Hırsız çocuğun ailesi, malın sahibine ödemeyi yapacak. Böylece ailelerin çocuklarına sahip çıkması teşvik edilecek.
ELEKTRONİK KELEPÇE: Mevcut uygulamada cezalar düşük olduğu için mahkeme onlarca sabıkası olsa dahi hırsızları serbest bırakabiliyor. Düzenlemeyle cezalar ertelenmeyecek, paraya çevrilmeyecek. Hakkında 2 veya daha fazla sabıka kaydı varsa hürriyeti bağlayıcı güvenlik tedbirlerine başvurulabilecek. Adli kontrol yöntemleri uygulanacak. 1 ila 5 yıl arasında elektronik kelepçe takılabilecek. Hırsız her hafta karakola gidip imza atmak zorunda kalacak. Teknik takibe alınarak telefonu dinlenebilecek.
İKİ KAT CEZA: TCK'nın "Konut Dokunulmazlığının İhlali" başlıklı 116. maddesinde "Bir kimsenin konutuna, konutunun eklentilerine rızasına aykırı olarak giren veya rıza ile girdikten sonra buradan çıkmayan kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" ifadesi yer alıyor. Bu "1 yıldan 4 yıla" kadar olarak değişecek. Ayrıca TCK'nın "Hırsızlık" başlıklı 142. maddesinde konuta girmeye teşebbüs eden hırsızlara öngörülen "2 yıldan 5 yıla" kadar olan hapis cezası "4 yıldan 10'yıla" olarak değiştirilecek. Teklifin gerekçesi ise "Evlere giren hırsızlar, girdikleri evde yaşayanlarda şok, travma ve strese neden oluyor."
sabah